Registruj se
Pristupi svim informacijama

Klikom na dugme registruj se prihvatate uslove korišćenja portala

Ako imaš nalog prijavi se

» Dani Beograda u prestonici tokom druge polovine aprila

11.04.2016 Izvor: City Magazine

Beograd slavi 1.138 godina od kada je prvi put zvanično pomenuto ime grada i 149 godina od završetka otomanske okupacije. Program proslave Dana Beograda čini 18 manifestacija koje će biti održane između 15. i 30. aprila.

Prva manifestacija, Dečje beogradsko proleće, biće održana 15. aprila, a zatim će sutradan u Knez Mihailovoj biti organizovano 18 koncerata. Manifestacija „Beograd u kadru“ biće održana na tri lokacije, i to u Knez Mihailovoj ulici, na Savskoj promenadi i na Cvetnom trgu od 16. do 18. aprila, a 17. aprila biće organizovan književni matine na kome će beogradski glumci čitati stihove o Beogradu.

Građani će 18. aprila moći da obiđu gradske institucije u okviru manifestacije „Otvorena vrata institucija grada“, a istog dana Muzej Jugoslovenske kinoteke organizovaće reviju filmova o Beogradu.

U Skupštini grada, od 16. do 20. aprila, biće održana izložba vrednih eksponata iz beogradskih muzeja koje građani nisu u prilici da vide. Na Savskoj promenadi posetioci će moći da pogledaju izložbu „Iz istorije plovidbe“ Muzeja nauke i tehnike, uživaju u koncertu evergrin muzike s Vojkanom Borisavljevićem, Nadom Pavlović, Beti Đorđević i Žarkom Dančuom, kao i u koncertu Vlade Maričića i Tanje Jovičević. Beograđani će 21. aprila moći da prisustvuju koncertu Divne Ljubojević u Sava Centru, kao i obeležavanju Međunarodnog dana džeza 30. aprila u okviru kojeg će biti održani koncerti Big benda RTS sa specijalnim gostom Dušanom Gojkovićem i koncert Lie Pale u Domu omladine.

Grad Beograd slavi Dane Beograda od 16. do 19. aprila u znak sećanja na dva značajna datuma u svojoj istoriji. Prvi je 16. april 878. godine, kada je u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu prvi put u jednom pisanom dokumentu pomenuto slovensko ime Beograd, kao i 19. april 1867, kada je komandant poslednjeg turskog garnizona Ali Riza-paša predao knezu Mihailu Obrenoviću ključeve grada Beograda.

Komentari: